30 January 2011

~ selamat tinggal Pak Lang ~

hari Khamis, waktu petang mak call Yun. mak cakap Pak Lang masuk HUKM. dah tenat. Tuhan je yang tawu perasaan Yun waktu tu.semua orang bergembira sbb esoknya dah cuti.masingmasing nak pulang ke kampung halaman. tapi, hati Yun cuma teringat kat Pak Lang je.yun tawu pak lang sakit, last year pown yun dah ziarah Pak Lang. Pak Lang nampak happy sangat, yela,adik beradik jauh dtg kan. siap bole gelak ketawa lagi. itu yang paling best pasal Pak Lang. sakit,tapi tak pernah nmpak mcm sakit.ade je cerita yang nak dikongsi bersama.Yun rasa,Pak Lang lah orang yang paling tabah,kuat,sabar dalam family kita. dugaan yang Allah bagi dekat Pak Lang sangat dahsyat, nak uji keimanan Pak Lang. tapi,muka Pak Lang tak pernah nampak mcm orang yang ada masalah.ujian anak-anak, ya Allah, Tuhan je yang tawu perasaan Pak Lang waktu tu.bukan senang nak hadapi ujian yang bagi Yun sangat berat.bukan ujian yang ringan.ujian yang melibatkan maruah keluarga . tapi,Pak Lang cool je. Pak Lang redha je, sampai ada seorang anak Pak Lang tu tak dtg pown tgk Pak Lang. dari Pak Lang sakit,sampai Pak Lang dah tiada. sampai hati dia kan Pak Lang?

yun ingat lagi,waktu Yun,Abah,Mak,Khairul,Ayahcik semue datang umah Pak Lang. waktu tu happy sangat pak lang kan? yun bole nmpak pak lang happy sangat time tue .sampai Pak Lang selalu keluar pegi beli makanan, ais batu, nak jamu adik beradik Pak Lang yang datang rumah. kalau pergi umah Pak Lang, mesti tido kejap lepas mkn, sbb kenyang. walaupun ada sebungkus je kacang dalam almari tu, Pak Lang suro keluarkan kacang tue, hidang dekat kami semua. lepas tue, mulalah lawan mulut dengan Abah and Ayahcik. kami adik beradik mmg sronok klu pergi umah Pak Lang.sebab ape? sbb Pak Lang mmg baik sangat, selalu nasihat org. Pak Lang mmg marah klu Yun and family pegi Key Ell tapi tak singgah umah Pak Lang.air sampai berbelas jug. klu mkn nasik, mmg bertambahtambah makan. sedap Mak Lang masak.pastu,tido. tgk tebi kejap,lawan mulut lagi. mmg best ~ rindu Pak Lang ~

pasal pelajaran pulak, Pak Langlah yang paling caring. ingat lagi, mmg tak sah klu pegi umah Pak Lang tak dapat ceramah pendidikan dan motivasi yang tak berbayar. mmg akan ade sesi motivasi dengan Pak Lang.semue bersemangat je time tue. dengan nada suara Pak Lang yang kejap tinggi kejap rendah tu,mmg semue da bersemangat nk belajar rajinrajin.pastu,kalau ade bukubuku yang Ikmal da tak nak gune, mmg pass lah. mulemule pass kat Yun, Yun pass kat Atiq,Atiq pass kat Khidir. mmg buku generasi.berbegbeg buku tu.banyak.Pak Lang selalu cakap,bahasa inggeris tue penting. banyak lagi. mmg Pak Lang suke tekankan pasal pendidikan dekat anak-anak sedara Pak Lang. ~ rindu Pak Lang ~

ujian yang diberikan kpd Pak Lang sangat dahsyat.mak pun ckp,klu lah Allah bagi ujian tue dekat mak, mak mmg tak sanggup nak hadapi.ujian anak-anak.yelah,ujian yang melibatkan maruah keluarga,banyak kali sangat Pak Lang malu sbb anak-anak Pak lang kan?bukan senang nak hadapi semua tu,tapi,Pak Lang redha sangat dengan ujian tue semua.walaupun anak-anak Pak Lang buat byk dosa dengan Pak Lang,Pak Lang tetap ampunkan diorang.tapi,Yun terkesan sangat dengan anak Pak Lang yang sorang tu.sampai hati dia kan Pak Lang.Pak Lang tatang dia baik sangat, semua yang dia nak,semua Pak Lang bagi.sampai nak kahwin pown Pak Lang sponsor kan? tgklah apa yang dia buat kat Pak Lang. dari pak lang sakit,sampai Pak Lang menghembuskan nafas terakhir, tak jenguk Pak Lang langsung. nak jaga time Pak Lang sakit,apatah lagi. kononnnya malam terakhir Pak Lang di hospital, dia nak dtg jaga. mlm tue jugak Pak Lang pergi meninggalkan kami semua. Tuhan pown taknak kasik anak Pak Lang tu jumpa Pak Lang kan.sampai hati dia Pak Lang.kami adik beradik ni semuanya mintak ampun dekat Pak Lang, kami tawu,masa Pak Lang dah tak lama lagi atas muka bumi ni. tapi,dia? sikit pun tak jenguk Pak Lang.sampai Pak Lang dibawa sanasini nak berubat,sikit pun dia tak tolong.yang tolong jaga Pak Lang cuma Kak Ten,Ikmal,Kak Ita,Kak Ala,Abang Teng. Pak Lang mesti terkilan dengan yang sorang lagi. tak patut dia buat Pak Lang mcm tu.mrh sngt ke dia kt pak lang? sepatutnya,Pak Lang yg marah kt dia sbb dah byk kali sngt Pak Lang malu dengan perbuatan tak senonoh dia tu.tapi,Pak Lang redha ja. sampai hati dia tak dtg tgk ayah dia masa sakit .sampai hati dia tak jaga Pak Lang.sampai hati dia tak berada di sisi Pak Lang,mengajar Pak ang berucap kalimah suci di waktu Pak Lang sedang nazak, sampai hati dia tak mandikan jenazah Pak Lang, sedekahkan yassin buat Pak Lang. sampai hati dia kan? Yun tawu,Pak Lang sedih ... ~ rindu Pak Lang ~

Pak Lang,Yun doa bykbyk semoga Allah merahmati hidup Pak Lang,semoga Allah menempatkan pak lang bersama orangorang yang soleh.sejak Pak Lang pergi meninggalkan kami, kami semua rasa sunyi sangat,yalah,Pak Lang suka buat lawak,suka berdebat dengan kami.mesti kami akan merindui Pak Lang selalu. selepas selesai semua urusan pengebumian Pak Lang,kami beransur pergi menziarah di rumah Pak Lang.Ya Allah,lain sangat rasa.nampak gambar Pak Lang tgh senyum dekat laci.digantung,kami semua merasa sebak time tu.tertulis atas frame tue 'Friendly Smile'. Pak Lang mmg friendly sangat.sampai org tak tawu mslah yg Pak Lang hadapi.cuma ahli family rapat je yang tawu.semua org bersedih mlm tadi.tak smpat Pak Lang nk tgk anak ke-empat Kak Ala kan .urusan pengebumian Pak Lang mudah sangat,langsung takde yang tersangkut. abah ckp,itulah rahmat dan kasih sayang Allah.imam yang bacekan talkin turut sebak, apatah lagi kami semua.semua org memuji kebaikan Pak Lang.nmpak sangat semasa Pak Lang hidup,banyak kebaikan yang Pak Lang buat kt org kan?elok je Pak Lang selamat dikebumikan, azan zohor pown berkumandang. Yun sentiasa doakan Pak Lang di dunia sana, sbb Yun sayang,Yun rindukan Pak Lang. semua bnda tentang Pak Lang,semua Yun rindu. kami semua sayangkan Pak Lang.kami berdoa agar Pak Lang tenang di alam sana. we love you,Pak Lang~


ayat terakhir Pak Lang ~ Yun,tiaptiap hari kene ckp english taw ~

DITULIS SEHARI SELEPAS PAK LANG TINGGALKAN KAMI ~
~AL-FATIHAH~

4 comments:

pengembara nu'man said...

sungguh mendalam mesej dan luahan hati yang cube dik sampaikan..........
terharu bila abng membacanya walaupown da bnyk kali membca tp still rasa x puas memahami pesanan dik....moga roh arwah pak lang dik bersama2 org 2 yng soleh.....amin

s. u. f. i. said...

aminn.
thankss~
:)

telaga budi said...

welcome....tabahkan hatimu....=)

s. u. f. i. said...

:)